perjantai 30. toukokuuta 2014

Hengenvaaralliset sähköiskut

Tilastojen mukaan sähköstä johtuvia kuolemia oli viime vuonna 14. Kolme näistä oli sähköiskun aiheuttamaa ja 11 kuolemaa johtui sähkön aiheuttamasta tulipalosta.
Sähköiskukuolemia sattuu keskimäärin vuodessa 2-4. Määrä on pysynyt suunnilleen samana n. parikymmentä vuotta.

Muille kuin sähköalan ammattilaisille sähkötapaturmia sattuu mm. liikuttaessa luvattomasti junaradoilla tai varomattomasti avojohtojen läheisyydessä.
Sähköiskuun ei tarvita aina edes kosketusta, sillä sähkö "hyppää". Tämän vuoksi avojohtojen lähellä on noudatettava erityistä varovaisuutta.
Vioittuneet sähkölaitteet, väärin kytketyt jatkojohdot ja laitteiden väärinkäyttö aiheuttaa myös erityisiä vaaratilanteita ja onnettomuuksia.
Tukes muistuttaa, että kiinteitä sähköasennuksia ja sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vaan sähköalan ammattilaiset.


Viime vuonna sähkötapaturmissa kuolleista yksi oli sähköalan ammattilainen, joka sai sähköiskun voimajohdon asennustöissä, Toinen oli LVI-asentaja, joka kuoli sähköiskuun omakotitalon lämminvesivaraajan asennuksen yhteydessä. Kolmas tapaus sattui yöaikaan rakennuksen purkutyömaalla, jossa mies sai sähköiskun muuntamosta.


Viime vuosikymmeninä Lammaisten Energiassa on vältytty tapaturmilta, jossa olisi tullut henkilövahinkoja. Kokonaan vahingoilta ei kuitenkaan ole vältytty ja asentaja on joutunut tarkistuttamaan lääkärissä sydämentahtia sähköä saatuaan. Näitä tapauksia on 2000-luvulla ollut 2.

Varovaisuutta noudattamalla voidaan välttää vahingot, jotka sähkön kanssa voivat olla kohtalokkaita.

Turvallista viikonloppua Lammaisten Energiasta!

tilastotiedot: Tukes



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti